restauracja w Krakowie

Kraków- nie tylko budowlane zabytki, jakkolwiek też wyśmienita kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych i w największym stopniu dostatnich w tradycję lokalnych miast – nie da się kłócić z tym twierdzeniem. Jednakże stolica Małopolski to nie wyłącznie Wawel i śliczne zabytki – to również kuchnia i lokalne dania oraz produkty, z których słynie Kraków. Duża grupa turystów zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, ponieważ krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, szczególnie, kiedy gra toczy się o dania i lokalne produkty.

najlepsze włoskie jedzenie w Krakowie

   

Lokalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez wspaniałych artykułów. Kraków słynie przede wszystkim z doskonałego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Gigantycznym powodzeniem cieszy się także masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy czy sól wielicka. Te towary często tworzą podstawy regionalnych dań kuchni Krakowskiej.

Kuchnia Krakowa – miejscowe dania i potrawy
Chociaż kuchni Krakowa obfituje w mnóstwo wyśmienitych regionalnych składników – turyści najczęściej poszukują gotowych dań, jakie za pomocą doznań kubków smakowych zaprezentują tradycję kulinarną stolicy Małopolski. I tutaj Kraków nie ma powodów do wstydu. Smakosze dań mięsnych są w stanie pokusić się o spróbowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Dania rybne to tudzież karp w zalewie octowej lub karp zatorski wędzony. Fanatycy zup muszą posmakować żurek po krakowsku bądź barszcz czerwony krakowski.
Jednakże to, z czego w najwyższym stopniu słynie Kraków w Polsce i na całym świecie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to frykas, jaki można traktować jako zwykły specjał. Mowa naturalnie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o zarysie koła. Wyróżniają go również charakterystyczne sploty, które wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny mieć średnicę między 12 a 17 centymetrów i ważyć do 120 gramów. Zazwyczaj obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub ewentualnie kompozycją suszonych ziół.
Mniej modnym, chociaż również uznawanym za regionalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, wypiekane na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba zaciemniona jest otrębami żytnimi – chleb ten można rozpoznać też po reprezentatywnych pęknięciach i grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl   
Jak widać, Kraków stoi nie tylko Wawelem i Sukiennicami – to również raj dla smakoszy, jacy wyszukują oryginalnych, polskich regionalnych kuchni i artykułów, za pomocą których mogą o dużo przyzwoiciej poznać Kraków oraz jego okolice.

Leave a Reply

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*