Życie bez glutenu – czy gluten jest naprawdę wrogi?
Czasami skorzystanie z rad dietetyka to bardzo dobre rozstrzygnięcie. Z jakiego powodu? Bowiem na świecie pojawia się dużo mitów, jakie dotyczą jedzenia. Chociażby mit odnośnie do glutenu. Dużo osób twierdzi, że gluten jest szkodliwy. Istotnie, jest – kłopot polega na tym, że tylko dla co niektórych ludzi. Towary mleczne również są szkodliwe dla alergików. Dlatego przed zmianami żywieniowymi trzeba zwrócić się po wskazówkę do dietetyka, który zaleca przeróżne testy i sprawdza, czy nie jesteśmy alergikami. Ludziom trudno jest wybrać się do specjalisty w dyscyplinie odchudzania, albowiem nie pragną się potwierdzać że mają jakikolwiek problem. Sami wybieramy dietę odchudzającą licząc na to, że nam się uda i, że błyskawicznie zdobędziemy ładną i szczupłą figurę. Aczkolwiek prawda bywa zupełnie inna oraz często nie udaje nam się. Dieta odchudzająca nie funkcjonuje lub po prostu nie mamy siły na to, by stosować ją tak długo jak jest zapisane w jej założeniach. Największym błędem jest zastosowanie paru rodzajów diet, jedna po drugiej i przerywanie ich po niedługim czasie i powracanie do starych nawyków żywieniowych. Czemu? Ponieważ organizm zaczyna przyzwyczajać się do tego, że słuszna ilość jedzenia zostaje mu zabrana, nie dostarcza mu się kalorii w takiej ilości jakby potrzebował oraz rozpoczyna się bronić kiedy jedynie jest ich mniej. o glutenie Ta ochrona skutkuje dużym zwolnieniem metabolizmu, przez co to co spożyjemy będzie się odkładało w organizmie, szczególnie, jeżeli nagle zjemy zbyt sporo. To bazowy błąd odchudzających się, porządniej w następstwie tego zacząć jedną długotrwałą dietę jednak nie przekształcać jej.
Zobacz filmik